Taras z deski kompozytowej – wady i zalety
18 listopada, 2020
Jakie drewno na blat kuchenny
30 listopada, 2020

Blat kuchenny jest miejscem na którym przygotowujemy najróżniejsze posiłki i często pomimo naszych ogromnych starań zdarza się, że wybrudzimy go czymś wyjątkowo uciążliwym do wytarcia. Czyszczenie blatów kuchennych jest więc codziennością, którą powtarza się nawet parę razy dziennie. Przygotowanie posiłków musi być wykonywane na czystej powierzchni dlatego staramy się używać tylko najskuteczniejszych środków. Jak wiemy częste używanie środków chemicznych może okazać się niebezpieczne dla kondycji naszego blatu, dlatego warto zastanowić się czym możemy zastąpić detergenty. Każdy z Nas chciałby utrzymać blat w jak najlepszym stanie jednocześnie mając pewność, że będzie on czysty. Środki czystości zdecydowanie powinny zostać odpowiednio dobrane do materiału z jakiego wykonany został blat kuchenny, dzięki czemu unikniemy przebarwień, które często są niemożliwe do pozbycia.

Środki bakteriobójcze

Przygotowywanie różnorodnych potraw oznacz używanie różnego typu składników. Jak wiemy, niektóre z nich mogą okazać się w efekcie siedliskiem bakterii. Istnieją specjalne środki bakteriobójcze, jednak nie powinniśmy używać ich więcej niż zaleca producent, gdyż mogą uszkodzić powierzchnię blatu, a także stać się niebezpieczne dla Naszego zdrowia. Doskonałą alternatywą dla sklepowych środków bakteriobójczych są te przygotowywane w domu. Idealną mieszanką jest woda z octem spirytusowym. Połączenie obu w proporcji 2 do 1 pozwala na uzyskanie znakomitego środka bakteriobójczego, który zdezynfekuje blaty jednocześnie będąc nieinwazyjnym.

Czyszczenie blatu drewnianego

Blaty drewniane wymagają szczególnego traktowania, dlatego też sposób ich czyszczenia nie może być obojętny. Kiedy będziemy czyścić blat w nieodpowiedni sposób z pewnością uszkodzimy drewno i pozbawimy je uroku niezależnie od tego czy gatunek drewna był egzotyczny czy też krajowy. Czyszczenie blatów kuchennych wykonanych z drewna powinno odbywać się tylko i wyłącznie za pomocą środków do tego przeznaczonych. Dopuszczalne jest używanie bardzo delikatnych ekologicznych płynów. Dodatkowo warto pamiętać o odpowiedniej konserwacji drewna, a więc woskowaniu lub olejowaniu co pewien czas, aby zabezpieczyć blat przed uszkodzeniami. Ściereczki jakich używamy do czyszczenia drewna nie powinny mieć warstwy szorującej. Najlepiej sprawdzą się delikatne materiały takie jak mikrofibra lub miękka gąbka. Część osób do czyszczenia zabrudzeń wykorzystuje również płyn do naczyń, który znajdziemy w każdej kuchni.

Wskazówki, które pomogą uniknąć niechcianych uszkodzeń

Pierwszą z zasad, która z pewnością pozwoli na dłuższe zachowanie blatu w nienaruszonej formie jest używanie środków przeznaczonych do danego typu powierzchni. Inne środki przeznaczone są do czyszczenia blatów drewnianych, a inne do granitowych itd.. Kiedy plamy będziemy wycierać na bieżąco, czyli od razu kiedy je zauważymy z pewnością będzie łatwiej je usunąć. Nowo powstałe plamy często wymagają użycia jedynie wilgotnej ściereczki, natomiast te pozostawione na dłużej zmuszają do skorzystania ze środków chemicznych, które nieodpowiednio dobrane mogą uszkodzić powierzchnię blatu kuchennego. W przypadku drewnianych blatów kuchennych warto jest od razu wycierać wszelkie zachlapania, a nawet rozlaną wodę. Krótki kontakt blatu z wodą nie będzie inwazyjny, natomiast pozostawienie wody może wywołać niepożądane konsekwencje i zniszczyć materiał. Struktury blatu różnią się między sobą, jednak żadna z nich nie lubi być traktowana proszkami szorującymi oraz kwasem, dlatego do czyszczenia używajmy tylko bezpiecznych środków oraz miękkich ściereczek i gąbek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Facebook